Statul român a pierdut un nou proces împotriva Rompetrol, prin care Ministerul de Finanţe a cerut blocarea majorării capitalului social al Rompetrol Rafinare cu suma de 329 de milioane de lei. Decizia a fost luată ieri de Tribunalul Constanţa şi poate fi atacată cu recurs.
În august, Ministerul Finanţelor pierdea primul proces prin care contesta majorarea capitalului, potrivit Anei Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP, care reprezintă compania petrolieră.
La finele lunii septembrie, Rompetrol a decis să convertească în acţiuni restul de obligaţiuni nerăscumpărate, emise în 2003 în contul unei datorii istorice de 571 de milioane de euro.
Astfel, statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, după ce Rompetrol a plătit 54 de milioane de euro în contul acestor obligaţiuni.
Ieri, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor să continue acţiunile împotriva Rompetrol şi să nu accepte transformarea obligaţiunilor în acţiuni, ci plata întergii sume aferente acestor instrumente financiare.
Kazahii vor înapoi acţiunile statului la Rompetrol
După ce au anunţat că nu au bani să răscumpere toate obligaţiunile, oficialii KazMunaiGaz, compania kazahă care controlează Rompetrol, anunţau la începutul lunii octombrie că vor să recurgă la dreptul de preempţiune şi să cumpere din nou acţiunile care i-au revenit statului, sperând, evident, la un preţ mai mic decât cel la care s-a făcut conversia.
Potrivit lui Dmitry Grigoryev, directorul financiar al grupului Rompetrol, oficiali ai statului kazah vor veni la Bucureşti pentru a negocia cu reprezentanţii statului român răscumpărarea pachetului de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Reprezentanţii celor două ţări ar putea forma o echipă de negocieri, care să găsească o soluţie în urmatoarele două luni cu privire la modul de răscumpărare a acţiunilo