Economiştii şi investitorii se tem că unele state nu vor mai putea fi membre, fără pachete de salvare
Încrederea în piaţă, care a fost recâştigată la finele verii după planul de salvare a Greciei, a dispărut
Măsurile de austeritate nu au avut rezultatele vizate şi au încetinit redresarea economică
Criza din statele zonei euro a intrat într-o nouă fază, în contextul în care economiştii şi investitorii de pe piaţa obligaţiunilor pun la îndoială capacitatea unor ţări să mai poate face parte din această zonă, fără pachete de salvare. Astfel, marţi dobânzile obligaţiunilor guvernamentale ale unor ţări membre, precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, a crescut pentru a 11-a zi consecutiv, potrivit CNBC. În plus, în unele cazuri, diferenţa dintre dobânzile bond-urilor şi cele ale CDS-urilor (credit default swap), care funcţionează ca o asigurare şi au scopul de a transfera expunerea la risc a unor instrumente financare cu venit fix, precum obligaţiunile, au ajuns la niveluri record.
În acelaşi timp, încrederea în piaţă, care a fost recâştigată la finele verii după planul de salvare a Greciei, oferit de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, a dispărut. Cauza este reprezentată, probabil, de răspunsul lent şi incert dat de Uniunea Europeană şi de Banca Centrală Europeană la cele mai recente tensiuni din piaţă.
"Este nevoie de coordonare şi de conducere"
Ţările din zona euro sunt puse iar sub presiune şi "au nevoie de un răspuns la nivelul de la Frankfurt şi Bruxelles", a declarat Edward Hugh, un economist din Barcelona. "Este nevoie de coordonare şi de conducere", a continuat acesta. Banca Centrală Europeană a decis ca în această săptămână să mai cumpere bonduri guvernamentale, în cea mai mare parte ale Irlandei, însă achiziţiile au fost la o scară destul de mică. Acţiunile de cumpărare ale BCE au întâlnit op