Recensământul agricol din 2010 nu este o acţiune de fiscalizare a agricultorilor, ci una în scop efectiv statistic pentru elaborarea politicilor din agricultură, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
“Nu dorim să aflăm porcul pe care l-a tăiat ţăranul de Crăciun sau l-a vândut în nu ştiu ce perioadă. Nu dorim acest lucru. Îi asigurăm că nu este o acţiune împotriva lor, nu este una de fiscalizare, ci doar o chestiune strictă de prelucrare a datelor pentru a ajunge la decizii mai bune, în viitor, pentru ei. Altfel, niciodată deciziile pe care le vom lua nu vor fi cele reale”, a precizat Tabără.
Potrivit acestuia, RGA 2010 se doreşte a fi o acţiune de culegere a datelor reale şi exacte din teren, "chiar dacă nu sunt pe placul nostru".
“Exactitatea şi elementele noi ale recensământului vin să ateste că vom culege realitatea şi exact ceea ce nu se dorea în 2002, la vechiul recensământ, chiar dacă aceste date ne plac sau nu ne plac. Poate evoluţiile nu au fost cele pe care ni le-am dorit sau nu le-am ştiut sufficient”, a adăugat şeful de la Agricultură şi preşedinte al Comisiei Centrale pentru RGA 2010.
RGA 2010 va culege informaţii despre dezvoltare rurală, date care nu au fost incluse la vechiul recensământ, dar care pot oferi importante indicii despre populaţia rurală şi cea efectiv ocupată în agricultură, dar şi asupra vârstei şi activităţii.
“Zona rurală este de o importanţă reală pentru viitorul politicilor comunitare, dar şi în relaţiile cu partenerii europeni. Trebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu ceea ce avem şi vrem să facem mai departe”, a subliniat Valeriu Tabără.
Autorităţile vor să ştie cum este utilizat terenul agricol
De asemenea, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a reiterat că nu se urmăresc, prin RGA, proprietarii terenurilor, ci doar utilizarea acestora, datel