N-a trecut foarte mult timp de cand Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a fost un pic bogat la gura, previzionand scumpiri ale produselor alimentare. Trei sapatamani s-au straduit oficialii si insusi Tabara sa astupe oala. Nu era bine - nu stiu de ce nu era bine - sa aflam noi ca se scumpesc produsele. Nu numai ca am aflat, dar le-am si platit, cumparandu-le la pret majorat.
E adevarat, la televizor s-au perindat reprezentantii procesatorilor, pentru a-si pleda cauza, mai ales ca Tabara indicase scumpirile pe lantul fabrica-raft. Guvernatorul Bancii Nationale i-a numit "trancanitori" si a exagerat voit - stie ca nu este asa - ca un procent din scumpiri ar fi determinat tocmai de flacareala de la televizor.
Astazi, lucram cu materialul clientului, adica al Ministerului Agriculturii, pentru a devoala o reteta de scumpire a painii. Findca asa circula vorba dinspre autoritatea agrara, cum ca, de la anul, painea s-ar scumpi substantial.
Romania a produs, zic bugetarii de la agricultura, 5,6 milioane tone de grau, cantitate mai mult decat suficienta pentru consumul intern. Numai ca 1,7 miliarde de tone merg la export, pe contracte deja incheiate, la un pret, atentie!, de 190-210 euro/tona. Perfect, asa e economia de piata.
In aceste conditii, Romania ramane descoperita, motiv pentru care va importa 600.000-700.000 tone, la pretul -si iar mare atentie! - de 250 euro/ tona. Acest pret este indicat drept motivatie pentru scumpirea painii. Dar macar, spune sursa noastra, vom obtine, prin aducerea graului scump din afara, calitate sporita. E pentru naivi.
Recapitulam: ai grau suficient, dar il exporti ieftin, pentru a importa altul, la loc, mai scump. Nu e nici bruma de logica in aceasta ecuatie. Ma rog, ar fi fost, daca importam grau la pret mai mic sau macar egal cu cel exportat. Oricum, patronatele din panificat