Banca Naţională a României a trimis astăzi o adresă către Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor în care propune să fie aborogat articolul din Ordonanţa 50/2010 potrivit căruia Protecţia Consumatorilor (ANPC) să poată suspenda activitatea de creditare a unei bănci, a declarat Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei.
„Am primit de la BNR o adresă prin care ni se solicită să scoatem din textul legii prevederea care permite ANPC suspendarea activităţii de creditare a unei bănci. Aceasta este singura chestiune pe care a reţinut-o misiunea FMI", a spus Ştefan, la finele şedinţei în care s-au dezbătut amendamentele aduse Ordonanţei creditelor.
El a adăugat că nu este convins că Banca Naţională a venit cu o propunere completă şi că, în opinia sa, abrogarea nu este soluţia corectă, ci modificarea acestor prevederi. Mai exact, inspectorul ANPC să poată suspenda comercializarea unui produs bancar neconform cu legea şi să notifice Banca Naţională, cea care va avea ultimul cuvânt.
Dezbateri aprinse pe comisioane
În şedinţa Comisiei Buget-Finanţe de astăzi, deputaţii au reuşit să aprobe un singur amandament, aprobat de principiu de miercuri, şi să dezbată aproape două ore un amandament referitor la comisioane.
Comisia a adoptat un amendament la OUG 50/2010, articolele 33 şi 34, prin care clientului i se dă dreptul ca în faza precontractuală să ceară explicaţii în scris băncii privind orice noţiune din contract pe care nu o înţelege, iar banca este obligată să îi răspundă.
„S-a adoptat un amendament prin care consumatorului i se dă dreptul de a cere explicaţii în scris băncii în legătură cu orice noţiune din conţinutul contractului pe care el nu o înţelege şi creează obligaţia băncilor de a pune la dispoziţia consumatorului, în scris, aceste explicaţii pe care, dacă şi le însuşeşte consumatorul, acest document devine parte în contractul de credi