Responsabilii Ministerului Sănătăţii ridică din umeri şi încearcă să se convingă pe ei înşişi că „dracu nu-i chiar atât de negru", atunci când vine vorba de problemele din Sănătatea rămânească. Deocamdată doar coplata serviciilor medicale ar putea menţine în viaţă unităţile.
Nu se va închide niciun spital din România, aceasta este speranţa lansată, azi, de Comisia de Sănătate. Nici Spitalul de Urgenţă „Sf. Andrei" din Galaţi nu se va închide.
Cel puţin aşa a încercat să convingă, astăzi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Anton Irimie, la conferinţa de presă de după şedinţa Comisiei de Sănătate din Senat, ţinută în premieră în teritoriu, în Sala Mare a Prefecturii Brăila. Însă de la teorie la măsuri concrete mai este cale lungă.
„Cu jumătate de gură"
„Să sperăm că nu se va întâmpla aşa. Vom lua toate măsurile posibile", a spus cu jumătate de gură Irimie, fără însă să şi explice ce fel de măsuri va lua ministerul pentru scoaterea din criză a Sănătăţii.
Senatorul de Galaţi Paul Ichim a asigurat că sistemul de coplată va „salva" pe moment unitatea din oraşul vecin, ca unică soluţie la acest moment.
Cu alte cuvinte, pacienţii vor fi puşi să aducă de-acasă tot ceea ce înseamnă materiale sanitare şi medicamente necesare spitalizării pe perioadă mai lungă de timp.
Acest lucru se întâmplă deja la Brăila, iar unitatea nu poate spune că este salvată. Aici, pacienţii îşi cumpără de la branule până la medicamente, iar spitalul e plin de datorii şi medicii pleacă acasă fiindcă nu mai vor salariile mizere ale sistemului românesc. Nici Mircea Geoană n-a fost în stare să dea un răspuns ferm celor care l-au întrebat despre soluţiile salvatoare pentru Sănătate.