Piraeus Bank România a vândut în acest an 120 kilograme de aur şi 2.300 de monede, în sumă de 4,2 mil. euro, a declarat Alina Piciorea, director vânzari trezorerie, care anticipează că ultima lună din 2010 va aduce noi vânzări record. "Anul 2010 este în continuare marcat de evoluţia spectaculoasă a preţului aurului pe pieţele internaţionale, metalul preţios aducând investitorilor randamente de 28% în perioada ianuarie-noiembrie", a spus Piciorea, potrivit Mediafax.
Ea a spus că, în pofida faptului că analiştii anticipau la începutul anului că preţul aurului va ajunge la 1.200 de dolari pe uncie în luna decembrie, deprecierea constantă a monedei americane a ridicat preţurile spre valori record, de peste 1.420 dolari/uncie. "Pierderea încrederii în valute şi orientarea către bunuri tangiblie precum aur de investiţie sub formă de lingouri şi monede au dus la vânzări record pentru Piraeus Bank România în 2010", a continuat oficialul Piraeus Bank România.
Ea a adăugat că atractivitatea aurului a crescut şi în contextul impozitării câştigurilor obţinute din dobânzi bancare. Dacă primii clienţi au cumpărat aur atraşi în primul rând de accesibilitatea şi ineditul plasamentului, în prezent clienţii optează pentru tranzacţii semnificative din punctul de vedere al cantităţii achiziţionate, în scop investiţional, a menţionat oficialul băncii. "Ca urmare, în lunile mai şi iunie au fost vândute peste 30 de kilograme de aur, clienţii cumpărând în medie peste 500 grame (16.000 euro)", a spus Piciorea.
Preţul aurului va mai creşte
Ea se aşteaptă ca preţul aurului să se situeze la finele acestui an între 1.400 i 1.500 de dolari/uncie, pentru ca în primul trimestru din 2011 să testeze nivelul de 1.700 dolari/uncie. Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat recent că principalele economii mondiale ar trebui să ia în considerare adopt