Cercetatorii britanici lucreaza la dezvoltarea unui amplu proiect privind controlul bolilor cu transmitere sexuala, ce vor putea fi depistate chiar si de bolnavi, intr-un mod simplu si rapid, cu ajutorul unui telefon mobil.
Proiectul, dezvoltat la Universitatea Saint George, costa circa cinci milioane de euro si este finantat de Medical Research Council, impreuna cu mai multe companii private si universitati din Londra, scrie La Stampa.
Nanotehnologia a avansat, iar oamenii de stiinta vor sa profite de acest fapt si sa puna la punct o aplicatie inteligenta ce va permite depistarea infectiilor cu transmitere sexuala chiar de catre purtatori.
Bolile vor putea fi depistate cu ajutorul unor cipuri de dimensiuni reduse, asemanatoare unor carduri de memorie, care vor functiona la fel ca testele de sarcina.
Bolnavul va recolta pe cip probe de saliva, sange sau urina si va conecta senzorul la un telefon mobil, cu ajutorul unui cablu.
In scurt timp, aplicatia va genera rezultatul probelor, care vor putea fi transmise rapid prin intermediul Internetului catre o clinica specializata, pentru efectuarea unor analize de laborator avansate.
Intreaga filozofie consta in economisirea timpului si evitarea disconfortului pe care il are pacientul atunci cand efectueaza o vizita medicala in vederea analizelor de acest tip.
Statisticile arata ca rusinea si teama pacientilor de a fi etichetati ca purtatori de silfilis sau virus HIV au dus la o crestere alarmanta a numarului de bolnavi, carora le este jena sa mearga la un consult medical preventiv.
Electronic Self-Testing Instruments for Sexually Transmitted Infections (eSTIs), asa cum este denumit proiectul, se afla inca in faza de cercetare, iar specialistii abia au realizat niste prototipuri ale cipurilor "minune".
Costul acestora