Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat vineri, în discursul rostit la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), că ''România nu are economisire internă pentru a face investiţii''.
''O ţară săracă nu poate genera economisire. Pe de altă parte, pieţele financiare vor refuza să finanţeze un sistem bazat pe exces de consum. Trăim într-o lume globalizată şi tot ce facem este analizat imediat în mari centre financiare ale lumii'', a spus Mugur Isărescu.
El a evidenţiat necesitatea stimulării exportului şi a unor măsuri de natură macroeconomică - precum inovaţii încorporate în produsul fabricat sau constituirea unor reţele proprii de distribuţie a produselor -, dar şi urgenţa adoptării unei soluţii pentru arierate, în condiţiile în care deficitul structural al României se apropie de 9%.
'Trebuie rezolvată problema arieratelor. Am intrat iarăşi în arierate. Problema este şi cum ne plătim datoriile. Statul trebuie să fie un exemplu în privinţa achitării la timp a obligaţiilor sale', a subliniat guvernatorul BNR.
Isărescu a arătat că în timp ce ţările dezvoltate îşi pot permite datorii externe care să depăşească PIB-ul, ţări emergente, precum România, nu pot risca un grad de îndatorare peste posibilităţile lor reale. De pildă, Grecia a forţat intrarea sa în zona euro, crezând că în acest fel îşi va rezolva toate problemele, dar nu a fost deloc aşa, a menţionat el.
Guvernatorul BNR a subliniat, totodată, că este vorba de o criză internaţională, ''cu o reaşezare a raporturilor de forţe''.
''Trăim din crize în crize. Ne obişnuim cu ele. Din criză în criză, am descoperit că dolarul american a devenit rege, s-a întărit, dând la o parte aurul. Acum se revine la etalonul aur. (...) Pentru o echilibrare la nivel mondial, ar trebui, probabil, ca SUA să producă m