Osteoporoza este a treia cauză de mortalitate în ţările civilizate, afectând în prezent peste 200 de milioane de oameni la nivel global. Potrivit medicilor, boala se instalează în adolescenţă, dar se manifestă la vârste înaintate, afectând în cea mai mare măsură femeile aflate la menopauză. Oasele îşi pierd din densitate, devenind fragile şi determinând apariţia fracturilor. În cazurile cele mai grave, un simplu strănut poate determina o fractură osoasă, avertizează specialiştii.
Datele statistice mai arată că una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi suferă de această afecţiune. La noi în ţară, aproape 1,5 milioane de români sunt afectaţi de osteoporoză, aproximativ 88 la sută sunt femei. Medicii precizează că numai 10 la sută dintre cazuri sunt tratate.
Medicament care previne şi tratează boala
Prevenţia este foarte importantă, indică specialiştii, deoarece masa osoasă pierdută odată cu instalarea bolii, nu va mai putea fi recâştigată complet prin medicaţie. Astfel, dieta bogată în calciu şi nutrienţi, renunţarea la fumat şi alcool în exces şi vigilenţă în administrarea medicamentelor care afectează sistemul osos sunt mijloace eficiente de luptă împotriva osteoporozei. "România este una dintre ţările care înregistrează un deficit de vitamina D. Calciul nu poate fi absorbit de către oase fără vitamina D, astfel că un regim alimentar bogat în vitamina D scade prevalenţa acestei boli. Boala este mai des întâlnită în rândul femeilor de 65 de ani şi a bărbaţilor trecuţi de 70 de ani", spune conf. dr. Cătălina Poiană. Medicul completează că măsurarea densităţii osoase regulat este o altă măsură de prevenţie a acestei boli.
Recent pe piaţa farmaceutică din România s-a lansat un nou medicament ce are capacitatea de a preveni şi trata osteoporoza. Potrivit producătorului, numeroasele studii clinice, realizate pe un eşantion de 45.