Informatiile despre diferitele tipuri de grasimi consumabile incep sa fie din ce in ce mai cunoscute, iar oamenii sa isi dea seama de importanta includerii grasimilor sanatoase in alimentatie.
Asta inseamna, in principal, sa faca diferenta intre cele saturate (de regula cele care sunt solide in stare naturala si care sunt denumite si "rele"), cele nesaturate (sunt in stare lichida si nu se solidifica nici in frigider - acestea sunt "bune") si cele trans (adica grasimi hidrogenate - in special margarina, care sunt foarte rele pentru organism).
In ceea ce priveste uleiurile, unele aduc beneficii organismului, in timp ce altele ar trebui evitate pe cat posibil deoarece contin acizi grasi saturati si trans. Pentru a te ajuta sa faci alegerile potrivite, Askmen.com a facut o clasificare.
ULEIURI BUNE:
1. Uleiul de masline
Acesta este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali si grasimi mononesaturate, ceea ce inseamna ca este foarte bun pentru mentinerea unei inimi sanatoase. Folosind des uleiul de masline in alimentatie vei ajuta la cresterea nivelului de antioxidanti din organism, care lupta cu radicalii liberi - factori care pot cauza diverse boli.
Cel mai bine este sa il consumi nepreparat termic, ci adaugat in mancaruri dupa ce au fost gatite (si s-au mai racit) si la salate.
2. Uleiul de cocos
Desi acesta contine grasimi saturate intr-un procentaj destul de ridicat, acestea sunt sub forma de trigliceride cu lant mediu, care sunt procesate de corp in mod diferit fata de alte grasimi saturate. Mai exact, organismul le foloseste imediat pentru energie, astfel ca nu au aceleasi riscuri de sanatate ca celelalte grasimi saturate.
Uleiul de cocos este bun si pentru prajeli deoarece are un punct de fumegare mai ridicat. De asemenea, poate fi consumat in stare naturala,