Curtea Constitutionala a publicat vineri motivarea deciziei luate in cazul neconstitutionalitatii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.
In motivare se arata, printre altele, ca legea nu este o urgenta, ea se afla in proces de legiferare la Senat, iar cererea de renuntare la procedura de angajare a raspunderii nu este de competenta Curtii, tinand doar de Parlament.
Astfel, Curtea constata cu majoritate de voturi (5 la 4) ca angajarea raspunderii asupra proiectului Legii educatiei nationale, "este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala".
Pe de alta parte insa, in motivarea Curtii exista un paragraf din care reiese ca rezolvarea conflictului nu poate fi facuta decat de cele doua institutii aflate in conflict, CCR neputand sa oblige Guvernul sa puna punct procedurii de angajare a raspunderii.
"Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivare.
In aceste conditii, Mircea Geoana sustine ca premierul Emil Boc este cel care trebuie sa opreasca procedura angajarii raspunderii, in timp ce liderul UDMR Marko Bela a anuntat ca, cel mai porobabil, Guvernul va merge inainte cu aceasta procedura, din moment ce CCR nu se poate pronunta.
Cei patru judecatori care au avut o opinie separata sunt Augustin Zegrean, Iulia Antoanella Motoc, Mircea Stefan Minea si Puskas Valentin Zoltan, argumentele acestora fiind prezentate pe larg la finalul comunicat