Există o multitudine de stiluri cu ajutorul cărora ne putem amenaja şi personaliza locuinţa. Însă, printre cele mai utilizate sunt două stiluri opuse: clasic şi modern. Care dintre aceste două este mai avantajos şi în ce condiţii este indicat să optaţi pentru unul sau altul, veţi afla în rândurile următoare!
Alegerea unui stil de amenajare este strâns legată de o multitudine de factori, cum ar fi: stilul de viaţă şi personalitatea, familia, gusturile personale, bugetul, influenţele şi experienţa acumulată din călătorii etc., însă, cel mai important lucru care trebuie luat în calcul este ca decorul creat să ne reprezinte cel mai bine. Acest lucru atrage după sine starea de confort pe care ar trebui să o avem acasă. Dacă este vorba de o amenajare de interior, stilul ales trebuie să fie în concordanţă cu arhitectura casei.
Înainte de alegerea stilului trebuie luat în calcul şi ce fel de persoană sunteţi: romantică şi visătoare (ceea ce face mai indicat un décor clasic) sau dinamică, ancorată în cotidian şi interesată de aspectul funcţional al lucrurilor (în acest caz, mai potrivit ar fi un ambient modern, elegant şi aerisit).
În majoritatea caselor românilor se regăsesc două stiluri: clasic şi modern. Unele persoane se orientează exclusiv spre stilul clasic, iar altele spre cel modern, dar nu sunt puţini nici cei care doresc un mix între cele două (de regulă finisaje şi mobilier clasice, cu unele elemente moderne).
Avantaje şi dezavantaje
Deşi se practică îmbinarea elementelor clasice cu cele moderne (ceea ce face ca în unele situaţii să fie greu de remarcat în ce stil s-a realizat amenajarea respectivă), fiecare dintre cele două stiluri prezintă caracteristici proprii. Cel clasic îmbină armonios linii rotunjite, piesele de mobilier având fiecare în parte propria personalitate. Ambientele clasice sunt mai încărcate decât cele moderne, fo