Decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului să continue procedura angajării răspunderii pe legea educaţiei, spune premierul Emil Boc. Reacţia sa vine după ce Curtea a publicat vineri motivaţia deciziei prin care stabilea că asumarea răspunderii încalcă legea fundamentală.
Decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului să continue procedura angajării răspunderii pe legea educaţiei, spune premierul Emil Boc.
Reacţia sa vine după ce Curtea a publicat vineri motivaţia deciziei prin care stabilea că asumarea răspunderii încalcă legea fundamentală.
Prim-ministrul susţine că motivaţia CC ar fi de fapt favorabilă Guvernului.
"Am decizia cu mine. Decizia permite Guvernului continuarea procedurii asumării răspunderii, iar ca argumente sunt cele care ţin de motivarea deciziei. În cadrul Curţii, patru judecători spun într-un fel, patru judecători spun într-un alt fel, iar unul are o opinie concurentă. Nici în cadrul Curţii Constituţionale nu există un punct de vedere majoritar cu privire la acest subiect. Apoi, din punctul nostru de vedere, din momentul în care Curtea a fost sesizată de preşedintele Senatului despre existenţa unui conflict juridic, au mai intervenit două elemente noi, care ne fac să credem că procedura poate fi continuată şi dusă până la capăt : în primul rând, acceptarea de către Parlament a angajării propriu-zise, prin citirea de către primul-ministru a asumării în faţa plenului, după ce preşedintele Senatului a sesizat CC", spune Emil Boc.
Al doilea argument invocat este depunerea moţiunii de cenzură de către Opoziţie în cadrul procedurii de asumare a răspunderii.
"Deci, în concluzie, dacă a existat un presupus conflict, aşa cum spune Curtea, el s-a încheiat în momentul în care Parlamentul a acceptat ca primul-ministru să citească asumarea, iar Opoziţia a reacţionat cu moţiune de cenzură", crede premierul.
Un a