Până acum, pansamentele aveau rolul de a preveni posibilele infecţii, izolând rănile. În viitor, ele vor fi şi mai eficiente: vor semnala dacă a apărut o infecţie şi, mai mult decât atât, vor igieniza focarele respective, eliberând antibiotice.
Ideea inventării unui astfel de pansament care să bandajeze rănile, dar care, în acelaşi timp, să alerteze în cazul în care la nivel local apare o infecţie aparţine unei echipe internaţionale de cercetători englezi şi australieni. Ei consideră că această inovaţie este extrem de utilă în cazurile de arsuri extinse, produse în diverse accidente. În aceste situaţii, deşi curăţate, rănile prezintă un risc mai mare de infecţii decât în cazul altor categorii de leziuni deschise. Riscul este mai mare fiindcă, spre deosebire de alte răni deschise în cazul cărora sângerarea contribuie la purificarea leziunii, ţesutul deteriorat prin ardere este mai aderent pentru microbi.
Copiii vor fi principalii beneficiari
Potrivit specialiştilor de la Universitatea „Bath" şi medicilor pediatri de la centrul Pediatric pentru Arşi „Frenchay Hospital" din Bristol, Marea Britanie, care au realizat pansamentul, acest tip de bandaj „inteligent" a fost gândit în primul rând pentru a veni în ajutorul copiilor. În cazul lor, sunt necesare astfel de pansamente pentru că pot face cu uşurinţă sindrom toxic, o afecţiune care le ameninţă viaţa. De aceea, pansamentul a fost gândit astfel încât să îşi schimbe culoarea în cazul în care, local, a apărut o infecţie. În acest fel, personalul medical este avertizat înainte ca pansamentele să fie desfăcute. Prin urmare, cu ajutorul acestor bandaje, se câştigă timp preţios în prevenirea extinderii infecţiilor, spun specialiştii.
Folosesc nanotehnologia
Prin schimbarea culorii, pansamentele „inteligente" fac mai mult decât să alerteze personalul medical. De fapt, schimbare