Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, "penibil" inseamna acel ceva care "provoaca o impresie neplacuta, suparatoare; greu de suportat, apasator, jenant". Cuvantul provine din francezul "penible". Presedintele Traian Basescu considera Curtea Constitutionale o institutie penibila.
Avand in vedere ca CCR a devenit in ultimii ani o institutie centrala, cu rol de arbitraj in conflicte tot mai dese intre diversele puteri ale statului, aprecierea presedintelui submineaza autoritatea institutiei centrale a Justitiei. Remarca lui Traian Basescu va avea un traseu sinuos, incognoscibil, dar care, cu siguranta, in final va conduce catre subrezirea autoritatii statului insusi. Caci, ce alt efect ar putea avea o astfel de declaratie a celui mai important om in stat despre o institutie capitala, reprezentanta unei alte puteri, independente, numita Justitie?
Care este pasul de la a numi CCR "penibila" pana la a te gandi ca mai bine ii limitezi drepturile sau, si mai rau, o desfiintezi cu totul, pentru a scapa de penibil definitiv.
Curtea Constitutionala a transat numeroase neintelegeri dintre Parlament si Presedintie, dintre Guvern si Parlament sau interminabilele ciondaneli dintre premierul Tariceanu si acelasi presedinte Traian Basescu. Vorbim despre Curtea Constitutionala care a decis, in 2007, ca "nu exista motive pentru suspendarea lui Traian Basescu". Este aceeasi institutie care in decembrie 2009 a validat alegerile prezidentiale, in ciuda contestatiei depusa de PSD, in legatura nu fraudele inregistrate la vot.
Pentru a intelege dimensiunea reala a impactului vorbelor aruncate de presedinte sa reluam fragmentul intreg. "Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care ad