Căsătoriile forţate din cadrul comunităţilor de romi au atras atenţia Uniunii Europene. Un proiect iniţiat de bulgari în care a fost cooptată şi România vrea să înlăture aceste practici din tradiţia romă.
Tradiţia romilor este ameninţată de Uniunea Europeană. Vorbim despre tradiţia căsătoriilor între copii sau cele forţate. Liga Pro Europa din Târgu-Mureş a fost cooptată într-un proiect european pentru a combate căsătoria juvenilă.
„Este un proiect care cuprinde trei ţări, Bulgaria, România şi grecia prin care vrem să combatem căsătoria juvenilă şi forţată din comunităţile de romi. Din fericire există un procent mic de romi care încă mai practică acest obicei”, a spus Smaranda Enache, co-preşedinte al Ligii Pro-Europa.
Tradiţia vine din vremuri străvechi
Tradiţia romilor de a-şi căsători copiii încă de la vârste fragede vine din timpurile în care romii erau robi. Actorul şi regizorul Rudi Moca, şi el de etnie romă spune că cei care practică astfel de căsătorii nu vor să renunţe la tradiţie şi îşi motivează acest ritual de păstrarea pură a tradiţiei ţigăneşti. „Pe vremea când erau robi, dacă cineva venea în vizită la boier, i se oferea o fată virgină pentru noapte iar acea fată era aleasă din rândul robilor, adică al romilor. Tocmai pentru a preveni siluirea fetelor, romii au decis să-şi mărite fetele de la vârste fragede de până la 13 ani”, spune Rudi Moca.
Actorul subliniază că această tradiţia a fost împrumutată şi de români tot din această cauză. În zilele noastre vestea bună ar fi că tot mai multe comunităţi de romi au renunţat la această tradiţie. „Din cele 36 de grupări rome dion România, doar 4-5 la sută din ei mai practică astfel de ritualuri”, mai spune Moca.
Acest fapt este întărit şi de ţiganii gabori din Târgu-Mureş. „Noi nu suntem de acord cu aceste căsătorii. Noi suntem adventişti şi până la 16 ani, noi nu n