Activitatea angajaţilor Serviciului de înmatriculări auto s-a dublat în ultima perioadă, din cauza zvonurilor privind creşterea taxei de anul viitor. Ghişeele Serviciului comunitar public regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor sunt luate cu asalt zilnic de 50-60 de persoane care doresc să-şi înregistreze autovehiculele.
Remus Stanciu, şeful serviciului de înmatriculări, spune că în această perioadă activitatea s-a dublat în comparaţie cu media lunilor anterioare. „Aveam între 20 şi 30 de persoane pe zi, acum ni se adresează 50-60 şi peste“, afirmă Stanciu.
Şeful serviciului de înmatriculări apreciază că fenomenul are la bază informaţiile care au apărut despre creşterea taxei de la 1 ianuarie 2011.
Între 400 şi 30.000 lei
În ceea ce priveşte valoarea şi modul de calcul al viitoarei taxe auto, Stanciu susţine că nu cunoaşte mai mult decât ceea ce a citit în presă. În prezent, taxa minimă achitată pe plan local este de 400-500 lei, iar maxima 30.000 lei.
„Pentru un autoturism Euro 3 se plăteşte în jur de 5.000 lei, iar majoritatea sălăjenilor înmatriculează maşini Euro 2, caz în care taxa este de 1.000 lei“, menţionează şeful serviciului.
Ioan Ghiurco şi-a luat din târg un Volkswagen Golf II, din 1997. Spune că preţul de achiziţie a fost de 1.500 de euro, iar taxa de înmatriculare încă 200 de euro. „Am cumpărat-o acum şi am vrut să o înmatriculez până nu se măreşte taxa“, afirmă Ghiurco în faţa ghişeului.
Vasile Puşcaş a luat o maşină gata înmatriculată, deoarece spune că în februarie şi-a înmatriculat un Golf IV, vechi de patru ani, cu 2.450 de lei. „Am cumpărat una acum cu o capacitate de 1,4 litri, gata înmatriculată, dar şi pentru taxe, impozite şi consum mai mic“, declară posesorul auto.
Epoca proceselor
Şeful serviciului de înmatriculări adaugă că instituţia a fost chemată în insta