Lipsa unei cantităţi suficiente a hormonului de creştere (HGH) periclitează procesul de creştere a copiilor. În cazul adulţilor, acest hormon este implicat în activităţile metabolice.
În termeni medicali, hormonul de creştere este cunoscut sub numele de somatotropină. Lipsa unei cantităţi suficiente a acestui hormon este asociată cu îmbătrânirea precoce, scăderea masei musculare, acumularea de grăsimi şi cu deteriorarea aspectului părului, pielii şi unghiilor. În plus, specialiştii afirmă că, dacă hipofiza secretă deficitar sau excesiv HGH în diferite etape ale creşterii, acest lucru va determina apariţia nanismului sau a gigantismului. La adulţi, un exces de hormon de creştere cauzează acromegalie (boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a capului şi a membrelor).
Suplimentele nu sunt eficiente
Specialiştii recomandă tratamentele cu HGH în caz de deficit demonstrat al acestui hormon la copil şi la adult, şi anume în caz de hipotrofie staturală idiopatică (înălţimea necorespunzătoare vârstei), de nanism SGA (small for gestational age, adică greutate mică la naştere), de sindrom Turner (afecţiune caracterizată prin absenţa unui cromozom X în fiecare dintre celulele organismului), de sindrom Noonan (afecţiune genetică definită prin înălţime mică, anomalii ale inimii, gât lat, formă particulară a toracelui), de sindrom Prader Willi (anomalie cromozomială), de insuficienţă renală cronică la copii sau de sindrom Russel Silver (asimetrie congenitală). Aceste tratamente se administrează numai la recomandarea medicului, iar suplimentele moderne care vizează stimularea organismului pentru a produce HGH nu şi-au dovedit eficienţa.
Specialistul nostru
Dr. Ana Maria Munteanu
medic specialist endocrinolog Spitalul Militar Central
Suplimentele care conţin hormon de creştere nu se pot absorbi p