Guvernul a aprobat un proiect de lege privind înfiinţarea Fondului de garantare a pensiilor private, care va asigura plata drepturilor participanţilor la sistem, aproximativ 5,3 milioane la finele lunii octombrie, dacă administratorii nu pot să-şi onoreze obligaţiile asumate. Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiile societăţilor din piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III), precum şi ale furnizorilor de pensii private. Astfel, administratorii şi furnizorii de pensii private vor contribui, într-o primă fază, cu 1% din capitalul social, dar nu mai mult de 50.000 euro, la constituirea Fondului de garantare, dacă Parlamentul va aproba proiectul de act normativ în forma actuală.
Pe lângă contribuţia iniţială, societăţile vor achita anual o sumă al cărei cuantum va fi calculat de Fondul de garantare, prin metode actuariale. În cazul în care resursele Fondului de garantare sunt insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiei către participanţi şi beneficiari, acesta poate apela la împrumuturi garantate de statul român, care vor fi contractate în conformitate cu prevederile legale privind datoria publică.
Fondul de garantare va avea 3 membri
Potrivit proiectului de act normativ aprobat recent de Executiv, Fondul de garantare se va constitui ca persoană juridică de drept public şi va fi administrat de un consiliu format din trei membri. "Consiliul de Administraţie este compus dintr-un membru numit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru numit de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România şi un membru numit de Ministerul Finanţelor Publice", se precizează în proiectul de lege.
Scopul Fondului de garantare este protejarea drepturilor participanţilor şi a beneficiarilor, după caz, dobândite în cadrul sistemului de pensii reglementat şi su