Randamentele obligaţiunilor irlandeze pe zece ani au atins un maxim istoric de aproape 9% după o zi de miercuri în care investitorii au vândut pe bandă rulantă titlurile de datorie ale guvernului de la Dublin.
În încercarea de a calma pieţele, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a trimis un mesaj ferm investitorilor spunând că UE este pregătită să intervină în ajutorul Irlandei, scrie The Telegraph.
"Este important să se ştie că avem toate instrumentele necesare pentru a susţine Irlanda dacă va fi nevoie", a spus preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Fondul Monetar Internaţional a negat zvonurile privind iminenţa unei intervenţii în Irlanda, adăugând că relaţiile cu autorităţile de la Dublin sunt normale şi că acestea fac toate eforturile pentru a reduce deficitul.
"Monitorizăm atent situaţia Irlandei, susţinem măsurile luate de guvern", a adăugat Jose Manuel Barroso.
Obligaţiunile irlandeze şi-au continuat căderea liberă chiar şi după ce comisarul european pentru probleme economice Olli Rehn şi preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet au dat un vot de încredere guvernului de la Dublin.
Tensiunea s-a transmis şi în cursul monedei euro. Moneda europeană s-a depreciat cu 0,4% faţă de dolar, tranzacţionându-se la 1,3734 euro/dolar, foarte aproape de nivelul minim al ultimelor cinci săptămâni.
Maxime istorice
Randamentele obligaţiunilor irlandeze cu maturitate pe zece ani au atins 8,92%, maximul istoric al ultimilor 11 ani, în puternic contrast cu obligaţiunile emise de Germania, considerate a fi de referinţă în Europa, care au o dobândă de 2,4%.
Scăderea valorii obligaţiunilor irlandezea a determinat LHC Clearnet, una dintre cele mai importante case de clearing, să ceară clienţilor ce tranzacţionează aceste active să îşi mărească depozitele colaterale cu 15%.
Unii