Bancherii ar putea să renunţe să mai crediteze clienţii persoane fizice dacă vor fi adoptate amendamentele la ordonanţa privind creditele populaţiei, avertizează reprezentanţii mediului bancar. Din această ecuaţie vor câştiga IMM-urile, spun bancherii, categorie pentru care nu se aplică prevederile OUG 50/2010. "S-ar putea ca la un moment dat, creditorii, unii sau mai mulţi, să nu mai fie interesaţi să crediteze persoanele fizice, din cauza multiplelor restricţii, îngrădiri şi costuri adiţionale pe care le implică OUG 50. De ce să-mi bat capul şi să dau credite având asemenea probleme, în numele sau sub deviza protecţiei consumatorilor?", a declarat vineri Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), cu ocazia seminarului EU-COFILE de la Sinaia, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.
Şeful bancherilor a remarcat faptul că directiva europeană 48/2008 privind contractele de credit pentru consumatori putea fi implementată încă de acum doi ani, fără a crea disputele de acum dintre bancheri, pe de o parte, şi clienţi şi Parlament, pe de altă parte. "Întrebaţi Parlamentul sau Guvernul de ce a pus în aplicare ordonaţa 48/2008 abia în iunie 2010, deşi ea era în vigoare din 2008 la nivel european", a punctat Gheţea.
El a amintit de perioada din anii trecuţi, "de euforie, de lună de miere prelungită între clienţii persoane fizice şi bănci", când cererea de credite creştea alimentată de dorinţa românilor de a trăi la standarde europene. Şeful bancherilor a subliniat că nicio bancă nu a pregătit până acum vreo acţiune cu scopul de a-i înşela pe clienţi, chiar şi când vine vorba de creditele în valute exotice.
Bancherii ar putea să renunţe să mai crediteze clienţii persoane fizice dacă vor fi adoptate amendamentele la ordonanţa privind creditele populaţiei, avertizează reprezentanţii mediului bancar. Din această ecuaţie vor câştiga IMM-