Aici a fost amenajată o cameră plină cu usturoi pentru alungarea spiritelor rele care apar în noaptea de Sf. Andrei. În spaţiile instituţiei sunt redate, cu ajutorul manechinelor, diverse tradiţii bucovinene.
Turiştii pot vedea într-o singură clădire un sat întreg, fiecare încăpere prezintă un alt episod din viaţa ţăranilor din Bucovina. Unul dintre punctele de atracţie este Casa Sfântului Andrei, numit şi patronul lupilor. Aici sunt înfăţişate practicile vechi prin care oamenii atârnau usturoi la uşi şi geamuri pentru a alunga strigoii.
Deoarece tradiţia populară spune că tot de Sfântul Andrei fetele nemăritate îşi pot afla ursitul, aici sunt prezentate obiectele folosite într-o astfel de noapte: turtiţa sărată, câlţii de pe sobă, fântâna în care se uită o tânără după ursit şi parii legaţi la miezul nopţii. „Interiorul este unul tradiţional cu grinzi, cu lada de zestre, lăicere, laviţă, cuptor, icoane pe sticlă, toate aranjate după modelul din zona Dornelor, satul Glodu“, a spus Elvira Romaniuc, directorul muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului. Un alt spaţiu găzduieşte „casa cea mare“, camera în care ţăranii îşi primeau oaspeţii de seamă cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau de Paşte.
Colacul împletit pe masă
Modelul este luat din Straja şi surprinde momentul în care se ia masa de Crăciun. În tacâmuri populare se găsesc mâncăruri de post alături de tradiţionalul colac împletit. A fost amenajată şi prispa unde sunt aliniaţi urătorii care vin de Anul Nou şi sună din clopoţei. „Avem reprezentate personaje unice, specifice Bucovinei. Pălărierul din ceata de Plăvălari şi căiuţii din Boroaia, apoi jandarmul şi turcul din ceata de la Udeşti“, a adăugat directorul. Vizitatorii pot intra la muzeu de marţi până duminică între orele 10.00 şi 17.00.
Cât vă costă o vizită în satul bucovinean
Muzeul Obiceiurilor Popul