Investițiile în unități ale fondurilor mutuale sunt profitabile și în 2010, multe fonduri, în special cele de acțiuni, având randamente peste nivelul inflației în doar zece luni.
Fondurile mutuale continuă să evolueze mai bine decât bursa de valori, inclusiv în ceea ce privește interesul investitorilor. Conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri, activele acestora au ajuns la 5,2 miliarde lei la sfârșitul trimestrului al treilea, adică 1,2 miliarde euro, un maxim istoric pentru organismele de plasament colectiv de la noi.
Ultima mișcare interesantă de pe piața fondurilor a fost cea de management buyout de la Aviva Investors România, prin care Eugen Voicu a redevenit proprietarul societății, iar numele companiei a revenit la forma inițială, respectiv Certinvest. Ceea ce înseamnă că piața administratorilor independenți are un nou lider. „Era necesară schimbarea, Certinvest este mult mai orientată către zona investitorilor individuali, în timp ce Aviva Investors se concentrează aproape exclusiv pe corporate“, a declarat Eugen Voicu, președintele Certinvest.
Dintre fondurile mutuale urmărite săptămânal de revista Capital, doar câteva au randamente negative în 2010. Fondurile cu investiții în acțiuni și cele diversificate rămân cele mai rentabile, cu creșteri de până la aproape 19% pentru FDI Omninvest, administrat de SAI SIRA. Pe locul secund se află Carpatica Stock, administrat de Carpatica Asset Management, cu investiții în acțiuni și un randament de 14,67%, urmat de KD Maximus, fond tot de acțiuni, cu un randament de 11,7%. Topul este continuat de Raiffeisen Prosper, de asemenea de acțiuni, cu 10,6%.
Între primele zece fonduri găsim însă și fonduri de obligațiuni. Raiffeisen Benefit se află pe locul nouă în top, fondul de obligațiuni având un randament de 8,7%, iar pe poziția următoare se găsește fondul Orizont, administrat de