Criza economică are efecte mult mai profunde decât lipsa banilor. Ea poate distruge copilăria, cea mai frumoasă perioadă a vieţii. O dovedeşte faptul că numărul familiilor care solicită ajutor financiar la Telefonul Copilului a crescut alarmant începând din 2009.
Copilăria, vârsta celor mai frumoase clipe din viaţă, este tot mai mult umbrită de sărăcia care se abate asupra multor familii. Pentru cei mici, victime tăcute ale pauperizării, criza economică înseamnă lipsa de hrană şi îmbrăcăminte, imposibilitatea de a merge la şcoală şi de a beneficia de servicii medicale şi sociale, marginalizare. Dovadă stă şi faptul că numărul familiilor care solicită ajutor financiar la Telefonul Copilului a crescut alarmant începând cu anul 2009. „Există zilnic 10-15 apeluri pe care le primim la Telefonul Copilului, dintre care cel puţin unul se confirmă. Pe fondul adâncirii sărăciei în rândul populaţiei sau mai degrabă a unei părţi a populaţiei, fenomenul este în creştere. Solicitările vin din partea familiei, a rudelor, a vecinilor. Pentru aceste cazuri, o echipă de intervenţie în regim de urgenţă, compusă din asistenţi sociali, psihologi, preia cazul şi se ocupă de rezolvarea lui“, a declarat Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
În satul Dudoviceşti, comuna doljeană Şimnicu de Sus, există un caz special. Un copil de numai patru săptămâni a fost lăsat de mamă în grija bunicii şi a concubinului acesteia. Constantina Miciuru, de 20 de ani, şi-a părăsit fetiţa abia născută şi a plecat din ţară, susţine familia. Din inconştienţă şi sărăcie. Micuţa este acum în îngrijirea bunicii, care consumă frecvent alcool şi are probleme de sănătate mintală, susţin asistenţii sociali de la primărie. Fetiţa locuieşte în casa concubinului Marin Manolea, care are şi el aceeaşi meteahnă. Îngrijorat de soarta micuţei