Mai mulţi specialişti întrebaţi de EVZ au identificat măsurile ce se impun pentru rezolvarea unor probleme care menţin sistemul medical românesc la cel mai scăzut nivel din Europa. Sursa: EVZ
Patru dintre soluţiile propuse de experţii întrebaţi de EVZ au fost prezentate în ediţiile anterioare: 1. Manageri de calitate, 2. Informatizarea pentru un control adevărat al fraudelor 3. Mai multe tratamente în ambulatoriu, mai puţine internări 4. Mai mulţi contribuabili.
Acestora li se adaugă următoarele şase soluţii.
5. Eficientizarea coplăţii
Sistemul de coplată împarte responsabilitatea între stat şi pacient, însă, din cauza bugetului redus, pacientul este cel care suportă în mare parte costurile medicamentelor. "Prin creşterea finanţării pentru medicamente nu se va mai ajunge în situaţia în care un medicament compensat să fie plătit aproape exclusiv de pacient", explică Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.
El dă ca exemplu eficient modelele olandez şi danez: "În Olanda există coplata fixă şi totul este compensat, iar în Danemarca se face în funcţie de prescripţii: dacă am nevoie de un medicament o dată în viaţă el poate să nu fie compensat, însă dacă îl iau frecvent, pentru o boală gravă, plătesc mult mai puţin pentru el".
Un alt aspect important numit de reprezentantul OMS este informarea corectă a pacientului: "El trebuie să ştie că medicamentul cel mai scump nu este neapărat şi cel mai bun, iar medicii trebuie să prescrie medicamente pe care pacientul să şi le permită: un tratament de 300 de lei îl va destabiliza pe pacientul care are salariu de 1.000 de lei, spre exemplu".
6. Asigurări private
Măsuri fiscale avantajoase ar încuraja dezvoltarea mai accentuată a mediului privat, care ar lua de pe umerii statului o parte dintre pacienţi. "Creşterea segmentului privat