Hidroelectrica a câştigat, în primele zece luni ale acestui an, 12 milioane de euro în plus din contractul cu Alro Slatina, după introducerea, la începutul acestui an, a unei formule de preţ în funcţie de cotaţia aluminiului, a declarat astăzi Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.
„Înainte de a renegocia contractul cu Alro, trebuia să încasăm 92 de lei pe MWh. După introducerea noii formule, doar în primele zece luni ale anului am câştigat în plus 47 de milioane de lei, adică 12 milioane de euro”, a spus David.
De la începutul anului, preţul la care Alro cumpără energie de la Hidroelectrica variază în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului.
Potrivit oficialului Hidroelectrica, există un memorandum aprobat de Guvern în acest an care defineşte producţia de aluminiu primar drept prioritate naţională. „În toată Europa, nu există producător de aluminiu care să nu aibă contracte bilaterale pentru energie hidro (cea mai ieftină – n.r.). Alro este un client excepţional pentru noi, întrucât consumă în bandă (încontinuu, la aceeaşi putere – n.r.) şi nu ne creează probleme cu fluctuaţia de consum”, a mai arătat David.
Industria producătoare de aluminiu foloseşte electricitatea ca materie primă în procesul de producţie, iar circa o treime din costurile de producţie reprezintă achiziţia energiei. Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din România.
Dacă Alro vinde mai departe, Hidroelectrica poate întrerupe contractul
Potrivit acestuia, contractul cu Alro conţine o clauză care îi permite Hidroelectricii să întrerupă contractul, în cazul în care Alro vinde mai departe energia cumpărată de la Hidroelectrica. „Contractele pe care le avem (pe termen lung – n..r.) sunt superbeton”, a susţinut David.
În ceea ce priveşte contractul cu ArcelorMittal Galaţi, încheiat la finele anului trecut pe bursa de energie OP