Creditarea se va relua doar după ce economia îşi va relua creşterea, iar cele mai mari riscuri care ar putea ameninţa revenirea ţin mai degrabă de zona politică şi renunţarea la reforme, precum şi de căderea pe panta pesimismului exagerat.
Cei mai cunoscuţi analişti economici au dezbătut ieri la BNR împreună cu reprezentanţii băncii centrale, la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, aspecte legate de principalele provocări pentru România şi riscurile care ar ameninţa revenirea creşterii economice.
Printre principalele provocări analiştii au adus în discuţie continuarea procesului de ajustare fiscală, rezolvarea problemei evaziunii, modernizarea statului, capacitatea administrativă versus alternativa externalizării părţii "tehnocrate" a deciziilor şi recâştigarea credibilităţii în faţa investitorilor străini.
Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, a afirmat că ar trebui să ne preocupe reluarea unei creşteri economice sustenabile, sănătoase şi a susţinut că procesul de consolidare fiscală este "un rău necesar, dar nu suficient pentru relansarea economiei".
La rândul lui, Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, a spus că procesul de ajustare fiscală trebuie să se facă pe partea de cheltuieli, fără a ignora însă partea investiţională. "Este clar că avem nevoie de investiţii acum ca să putem spera la o creştere a PIB-ului potenţial în viitor."
Importanţa creşterii atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe a fost una dintre ideile agreate la unison de analişti, având în vedere dependenţa României de capitalul extern în condiţiile în care gradul economisirii interne este redus. "Din păcate în 2011 nu cred că ne vom inunda cu investiţii străine masive, din cauza faptului că datele statistice nu arată foarte bine. Sunt puţine ţări care în 2010 au scădere economică. E o