Preţul grâului la bursele internaţionale a crescut în ultimele luni, iar recolta autohtonă din acest an este cu 10% mai mare decât cea de anul trecut. Din exporturi, fermierii au încasat deja peste 200 de milioane de euro. Cât de mult ajută aceşti bani la revigorarea unui domeniu permanent grevat de probleme?
Veştile bune au ocolit agricultura ani în şir, iar 2010 se încadrează în aceeaşi linie. Ploile prea multe sau prea puţine, inundaţiile sau canicula, plata cu întârziere a subvenţiilor agricole sau anularea unor ajutoare cum sunt cele pentru îngrăşăminte sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă agricultura.
Din producţia totală a ultimului an, de 5,7 milioane de tone, fermierii au vândut până acum la export 1,2 milioane de tone de grâu şi au încasat 200 de milioane de euro, scrie revista BUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro).
Chiar dacă recolta din acest an este mai mare cu 10% faţă de anul trecut (5,2 milioane de tone), este departe de a fi una dintre cele mai bune - pentru comparaţie, acum doi ani era de 7,2 milioane de tone.
Fermierii români au preferat să exporte deja din recoltă pentru că preţul grâului pe pieţele internaţionale a explodat în august, ajungând chiar şi la 200 de euro pe tonă, aproape dublu faţă de preţul practicat cu câteva luni mai devreme. Cauza, cum ştim, a fost seceta care a compromis recoltele din Rusia (ce produce 9% din grâul consumat la nivel mondial) şi Ucraina.
E puţin, e mult?
Foarte puţin, raportat la volumul de importuri de alimente pe credit, răspunde Ioan Niculae, preşedintele InterAgro şi unul dintre cei mai mari proprietari de teren din ţară.
"România nu vrea decât să importe, bani pe care va trebui la un moment dat să-i dea înapoi şi nu se ştie de unde", spune Niculae, care completează că, în raport cu potenţialul agricol, inclusiv marii latifundiari practică o a