Decizia Ungariei de a prelungi perioada de aplicare a taxelor speciale pentru companiile din retail, energie, telecomunicaţii şi bănci ar putea afecta procesul de stimulare a creşterii economice la peste 5% până în 2014. De asemenea, ţintele de venit ar putea să nu fie atinse, deoarece este o perioadă în care multe datorii ajung la scadenţă, potrivit analiştilor, scrie Bloomberg.
Acţiunile companiilor listate la bursa de la Budapesta s-au depreciat miercuri cu cel mai rapid ritm din ultimele şase luni, după ce Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al primului-ministru Viktor Orban, a spus că guvernul plănuieşte să creioneze noi reguli pentru colectarea taxelor de la companii care activează "în anumite industrii", după ce taxele de "criză" ce vor fi aprobate în acest an vor fi eliminate în 2012. Indicele BUX a scăzut miercuri cu 4,7%, iar ieri la jumătatea şedinţei de tranzacţionare se afla în creştere cu 0,5%. Acţiunile companiei Mol au pierdut miercuri, după anunţul guvernului, 6%, cele ale băncii OTP, cel mai mare creditor maghiar, 5,2%, iar cele la Magyar Telekom, 3,5%.
"Reacţia negativă a pieţei bursiere ne arată ce impact vor avea aceste taxe asupra creşterii economice", a spus Bartosz Pawlowski, analist pe pieţe emergente în cadrul BNP Paribas din Londra. "Mediul investiţional va fi puternic afectat, companiile vor avea mai puţini bani pentru investiţii, astfel creşterea economică potenţială va suferi un declin, acesta fiind însă ultimul lucru pe care guvernul şi-l doreşte."
Faptul că Ungaria se bazează pe venituri temporare mai mari din taxe provoacă îngrijorare, în sensul că cel mai îndatorat membru est-european al UE se va da înapoi de la reduceri de cheltuieli, pentru că reuşeşte să reducă deficitul bugetar de altă manieră.
Investitorii au fost bulversaţi de numărul mare de schimbări comandate de noul guvern condus de Orban, instala