O echipă de medici chirurgi din Germania au venit la Spitalul Judeţean din Constanţa pentru a asista la operaţiile pe cord efectuate în premieră la Constanţa. Aseară, unul dintre pacienţi a murit, dar medicii susţin că au făcut tot posibilul să îl salveze.
Diferenţele de mediu, de gândire şi de tehnică au împiedicat medicii din Germania să lucreze la capacitate maximă. Aceste probleme si starea gravă a unui pacient au dus aseară la moartea bărbatului.
„Încercăm să facem tot ce e mai bun , dar nu reuşim de fiecare dată. Nu suntem Dumnezeu în alb. Noi am luptat cu moartea până în ultima clipă, dar complicaţiile s-au ţinut lanţ şi nu am avut ce face“, a declarat profesor doctor Alexander Tejas.
Cazul bărbatului care a murit în urma complicaţiilor este unul izolat, spun medicii. Aceştia susţin că au avut un acord scris din partea bărbatului şi că operaţia a fost făcută cu permisiune rudelor. „Dacă nu ar fi fost operat ar fi murit în maximum trei săptămâni. Operaţia l-ar fi putut salva, dar nu a rezistat din păcate“, a mai spus Tejas.
Restul pacienţilor operaţi o dată cu pacientul care a murit sunt într-o stare bună.„Toţi ceilalţi bolnavi s-au trezit la două după operaţie şi sunt la secţia de Reanimare. Se simt foarte bine“, a spus Marta Budu, şeful secţiei de Cardiologie Vasculară.
Acesta este şi cazul lui Teodor Abaza (72 de ani) a cărui operaţie a fost una reuşită.„Mă simt foarte bine după operaţie. Am avut o boală aortică şi aseară m-au operat. Acum sunt foarte fericit că am voie să vorbesc, dar nu am voie să cobor din pat“, a spus fericit bătrânul.
Şanse pentru studenţi
Alexander Tejas a anunţat ieri că şase studenţi de la Medicină, din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, vor putea face practică timp de şase săptămâni în Germania.„Noi le asigurăm transportul, cazarea,o bursă de 120 de euro şi 500 de euro bani de