Implicarea Romaniei in solutionarea conflictului transnistrean ar trebui sa fie una mai putin politizata, prin declaratii, si mai mult axata pe lucruri concrete, pe sprijin in masuri de consolidare a increderii intre cele doua parti, crede Victor Osipov, vicepremier, negociatorul moldovean in problema transnisterana. El indeamna, intr-un interviu pentru HotNews.ro, la "o minima prudenta si decenta politica si o maxima cunoastere a efectelor pe care declaratiile politice le au in aceasta regiune".
Efectele implicarii politice a Romaniei sunt, mai ales in spatiul public din Transnistria, "exact inverse fata de ceea ce se urmareste cu bunavointa", sustine vicepremierul moldovean, adaugand ca oamenii politici de la Bucuresti incep sa inteleaga din ce in ce mai mult acest lucru.
"Este necesara si o minima prudenta si decenta politica si o maxima cunoastere a efectelor pe care declaratiile politice le au in aceasta regiune. Aceste efecte sunt de multe ori inverse fata de ceea ce urmarim atunci cand ne pronuntam pozitiile", mai spune Osipov.
Vicepremierul moldovean crede ca relatiile bilaterale incep sa se maturizeze, dovada si semnarea Tratatului privind regimul frontierei, dupa o faza incipienta "probabil prea emotive". "Acum ele sunt mult mai rationale si corespund situatiei de fapt a existentei celor doua state care trebuie sa isi reglementeze toate aspectele bilaterale", considera acesta.
Comunistii si partea transnisterana au vorbit adesea despre o politica iredentista a Romaniei, despre o atitudine imperialista fata de Moldova si, implicit, fata de teritoriul transnitrean. in ce masura semnarea Tratatului privind frontiera ar putea dezamorsa astfel de argumente?
"Nu trebuie sa ne facem iluzii. E adevarat, tot timpul s-au utilizat anumite pretexte pentru actiunile inclusiv ale celor de la Tiraspol sau ale opozitie