Liderii Grupului celor 20 de economii dezvoltate au ajuns la un acord, prin care sprijină reforma financiară istorică, propusă de FMI, scrie AFP. Reuniţi la Seul, şefii de state şi de guverne ai G20 şi-au declarat şi sprijinul pentru implementarea unor noi reguli bancare, menite să consolideze instituţiile financiare, cunoscute sub numele de Basel 3.
Liderii Grupului celor 20 de economii dezvoltate au ajuns la un acord, prin care sprijină reforma financiară istorică, propusă de Fondul Monetar Internaţional, scrie France Presse.
Reuniţi la Seul, şefii de state şi de guverne ai G20 şi-au declarat de asemenea sprijinul pentru implementarea unor noi reguli bancare, menite să consolideze instituţiile financiare, cunoscute sub numele de Basel 3.
Liderii G20 nu au luat însă o poziţie fermă în privinţa disputelor spinoase ale momentului. În plin război al valutelor şi în plină expansiune a protecţionismului, liderii G20 s-au limitat să promită că vor coopera pentru prosperitatea globală şi să critice "tentaţia de a abandona soluţiile comune în favoarea unor acţiuni necoordonate" şi individuale.
De asemenea, liderii G20 au promis destul de vag să se abţină să aplice politica devalorizării monedelor naţionale, în avantajul unui plus de competitivitate.
China, prima ţară acuzată că şi-a devalorizat moneda, pentru a favoriza exporturile a avertizat însă că nu va lăsa yuanul să se aprecieze decât treptat, deşi preşedintele american, Barack Obama a insistat că doar piaţa ar trebui să dicteze cursul valutar.
La rândul lor, Statele Unite, acuzate şi ele că devalorizează acum dolarul s-au apărat, spunând că de moneda americană depinde economia globală, semn că Rezerva Federală s-ar mai putea folosi de injecţia de valută, pentru devalorizarea dolarului.
Vestea bună este că în urma summit-ului, "problema legitimităţii Fondului Monetar Internaţion