Ordonanta de urgenta 50/2010, prin care ar trebui sa se reglementeze creditele pentru consumatori, este unul din principalele subiecte de dezbatere a parlamentarilor in aceste zile, Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor aducand cateva modificari deja.
Astfel, deputatii din comisie au aprobat un amendament prin care clientii sa fie mai bine informati inainte de a semna contractul de credit, dar au respins limitarea sumei creditului la 75.000 de euro.
Ce ar mai trebui, insa, modificat, pentru ca legea sa fie avantajoasa si pentru clienti si pentru banci, asa cum insistau atat autoritatile romane, cat si seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks?
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta mai multe grupuri de clienti nemultumiti ai unor banci, unul din lucrurile care trebuie inlaturate este termenul "acceptare tacita".
Potrivit textului ordonantei, nesemnarea actului aditional se considera a fi acceptare tacita. Insa, potrivit lui Piperea nesemnarea poate reprezenta un dezacord expres. "Cel mult, acceptare tacita poate sa fie echivalata cu tacerea, o consimtire din partea celui care tace. Dar, daca trimiti un refuz de nesemnare a actului aditional, cum poti sa spui ca nesemnarea in sine este acceptare tacita", a explicat, pentru Ziare.com, Gheorghe Piperea.
Un al doilea aspect ce afecteaza clientii este articolul 71 din ordonanta, care permite bancii se cesioneze creanta oricui, atat la recuperatorii de creante, cat si la diverse subsidiare, fara acordul clientului.
Acest lucru este dezavantajos pentru clienti din doua motive: in primul rand, daca ar trebui sa dea in judecata subsidiara respectiva, trebuie sa faca acest lucru in tara in care aceasta se gaseste, potrivit lui Piperea.
In al doilea rand, odata "vandut" clientul la o societate care nu est