Acest tratat a fost negociat si semnat in mare parte in forma in care a fost negociat inca in 2003, cand guvernau comunistii, a spus vineri in cadrul unei conferinte ministrul justitiei moldovean, Alexandru Tanase. Victor Osipov si Dorin Chirtoaca considera si ei ca documentul va avea efecte benefice, pentru ca elimina elementele ce pot duce la speculatii si manipulari.
Cei trei lideri politici de la Chisinau - Alexandru Tanase de la PLDM, Victor Osipov de la AMN si Dorin Chirtoaca de la PL - cred ca semnarea tratatului privind regimul frontierei are efecte benefice pentru ambele tari.
"Vreau sa stiti ca acest acord a fost negociat si semnat, in mare parte in forma, in care a fost negociat inca in anul 2003, daca nu gresesc, cand guvernau cei care ne acuza astazi", a spus ministrul justitiei, reamintind ca tratatul a fost un subiect de dispute foarte aprinse. "Comunistii mereu ne acuzau pe noi si acuzau Romania. Acuma problema a picat", a completat Tanase.
Vicepresedintele PLDM crede ca este bine ca astfel au fost eliminate "toate acele elemente ce pot fi manipulate, speculate si pot crea prejudicii atat in relatiile Romaniei cu Bruxelles-ul, cat si in relatiile dintre Moldova si autoritatile de la Bucuresti".
"Mie mi s-a creat impresia ca si Romania avea nevoie sa semneze un asemenea tratat in perspectiva intrarii sale in zona Schengen. Nu sunt un mare expert, dar cred ca lucrurile trebuie privite din ambele parti. Chiar daca unii sunt entuziasmati si altii nemultumiti, din punctul meu de vedere, documentul este bun si cred ca o sa aiba un efect pozitiv", a spus si Victor Osipov.
Dorin Chirtoaca a comparat tratatul cu o ingrijire a gardului dintre doi vecini: "Va amintiti acum un an si jumatate sau doi, atunci cand Voronin l-a atacat repetat pe presedintele Basescu, acuzand Romania de imperialism si