Lucrarile conferintei G20, a grupului celor mai dezvoltate tari industriale din lume, au inceput la Seoul, in Corea de Sud, sub auspiciile amenintarii unui "razboi" mondial in comert.
John H. Lee si Paul Wiseman, corespondenti AP la Seoul, relateaza pozitiile opuse ale importatorilor si exportatorilor, in contextul actualei crize economice.
Problema principala consta in faptul ca cele mai mari tari industrializate din lume, SUA, Germania, Anglia si Franta, nu mai au posibilitatea sa sustina dezoltarea Chinei, Indoneziei, Coreei si a Braziliei, prin subventionarea exporturilor lor.
Se cere reevaluarea valutelor lor, pentru a face produsele americane si europene accesibile consumatorilor din tarile in plina dezvoltare, in primul rand China si Brazilia.
Presedintele Obama a subliniat ca SUA nu-si mai pot permite sa imprumute bani pentru a cumpara produse din China si din alte tari, fapt care va lasa producatorii in imposibilitatea de a exporta, prelungind criza economica.
China, detinatorul unei mari parti din datoriile guvernului SUA, refuza sa accepte aceste idei.
Presedintele Braziliei a spus raspicat ca daca tarile avansate incearca sa iasa din criza exportant produse, cumparand mai putin din tarile producatoare, (in curs de dezvoltare) intreaga lume va da faliment.
Problema principala consta in faptul ca produsele chineze sunt foarte ieftine, in timp ce produsele din tarile mai vansate industrial, cum sunt SUA, Germania, Anglia etc. au preturi care le fac inaccesibile imensei mase de cumparatori chinezi, ceea ce contribuie la inrautatire balantei de plati.
China refuza sa discute acest subiect in conferinata G-20, promitand sa studieze problema. Alte tari, Germania si Franta, isi "ajusteaza" moneda in functie de conditiile pietei, creand un avantaj pentru exportul de pro