Consilierul prezidenţial Leonard Orban avertizează că raportul pe justiţie de la începutul lui 2011 trebuie să fie pozitiv, pentru a ne asigura intrarea, în primăvară, în spaţiul fără frontiere interne. Sursa: AGERPRES
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a avertizat ieri că următorul raport al Comisiei Europene privind justiţia din România, cel de etapă, din ianuarie sau februarie 2011, trebuie să fie unul pozitiv pentru a convinge statele UE că ţara noastră e gata să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor.
"Având în vedere că unele state membre fac o legătură informală între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie (MCV), progresele în domeniu trebuie să continue", a insistat consilierul pe afaceri europene.
Acesta a vorbit la o zi după ce secretarul de stat francez Pierre Lellouche a anunţat că Parisul va amâna aderarea României şi Bulgariei la Schengen din cauza corupţiei, a rapoartelor "îngrijorătoare" ale Comisiei UE privind justiţia şi a controlului prost la frontiera cu Republica Moldova.
Condiţionarea aderării la Schengen de MCV a fost invocată şi de Olanda, oficialii români au declarat însă, repetat, că legătura făcută între cele două chestiuni e "artificială şi inacceptabilă".
Cuvântul-cheie: încredere
Monica Macovei a subliniat la rândul său, ieri, că progresele în justiţie joacă un rol în hotărârea statelor membre. "Înţeleg că Ministerul de Interne şi-a făcut treaba, dar el nu funcţionează într-un pahar. Contează foarte mult şi ce se întâmplă în justiţie de pildă, pentru că Schengen înseamnă în primul rând încredere, în sistemul de poliţie, de justiţie, în modul în care se păstrează confidenţialitatea datelor", a declarat eurodeputata.
"Putem avea tehnici formidabile, dar factorul uman este important. Vrem sau nu vrem, sistemul d