75.000 de euro a câştigat Direcţia Silvică Gorj în urma lemnului de fag exportat în Italia. Instituţia trimite săptămânal în Peninsulă un TIR cu lemn de fag, preferat de italieni pentru cuptoarele în care coc pizza pentru că arde lent, fără scântei şi nu alterează gustul mâncării.
Afacerile cu lemn din judeţul Gorj au cunoscut o revigorare uimitoare pe timp de criză. Potrivit eprezentanţilor Direcţiei Silvice Gorj, anul acesta, cererea de material lemnos a crescut pentru export. O cantitate de aproximativ 1.500 de metri cubi de lemn de fag, provenind din zonele Tismana, Runcu şi Padeş, a fost livrată, până acum, către italieni.
Italienii plătesc 50 de euro pentru un metru cub
Lemnul de fag este folosit în special în pizzerii. „Avem în derulare, până la sfârşitul acestui an, un contract foarte mare cu o firmă din Italia. Săptămânal exportăm un tir încârcat cu circa 24 de paleţi, fiecare având 1,25 metri cubi de lemn. Fiecare piesă trebuie tăiată la măsură, astfel încât să aibă 50 de centimetri lungime. Un metru cub de masă lemnoasă se vinde cu aproximativ 50 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Lemnul este folosit în special în cuptoarele din pizzerii şi pentru încălzirea locuinţelor. Producătorii de pizza preferă să cumpere lemn din România, deoarece e mai ieftin şi este superior calitativ celui de acolo sau din alte ţări. Au ales în mod deosebit buştenii de fag, deoarece nu afectează gustul pizzei“, a declarat Constantin Trocan, şeful Biroului Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Gorj. Potrivit acestuia, în condiţiile în care cererea va continua să crească, va urca şi preţul lemnului.
Paleţi cu lemne sunt încărcaţi săptămânal în TIR-uri şi trimişi în Italia
Gheorghe Dolcu, unul dintre cei mai experimentaţi bucătari din Gorj, şcolit în Italia, spune că lemnul de fag este cel mai bun pentru prepararea pizzei.