Pe 1 noiembrie, la sediul Fundatiei Soros din Bucuresti, a fost organizata o serata de amintiri despre Rosia Montana.
Pretextul l-a constituit filmul "Nunta de piatra", dupa nuvela "Fefeleaga", de Ion Agarbiceanu. Au fost de fata regizorul Dan Pita, actorul Mircea Diaconu, operatorul Iosif Demian, recuzitera Marilena Panaitescu si alte personalitati ale cinematografiei si culturii romane. Au fost prezenti, de asemenea, senatorul PSD Craciun Avram si europarlamentarul Renate Weber, luptatori respectati pentru salvarea Rosiei Montane. Oficiile de gazda le-a indeplinit artistul fotograf Lorin Nicolae, care a si expus 80 dintre cele mai spectaculoase fotografii ale sale din Apuseni. De la Rosia Montana au fost invitate familiile Jurca si Cornea, membri fondatori ai Fundatiei Culturale Rosia Montana. Treptat, asa cum era de asteptat, discutiile s-au mutat de la trecut la prezent, sentimentul general fiind de revolta fata de planurile guvernantilor, de distrugere a patrimoniului, comunitatii si peisajului din Rosia, in nestavilita lacomie corporatista si in iresponsabilitatea politicienilor.
Mircea Diaconu
"Noi, societatea civila, din care fac parte si rosienii, ne aflam intr-un razboi de rezistenta la Rosia Montana; suntem atacati si ne aparam. Trebuie sa castigam neaparat, deoarece este vorba de o lupta simbolica si nu ne este permis sa abandonam, in mainile celor fara Dumnezeu, un bastion al identitatii romanesti. Daca m-am implicat in acest conflict este pentru ca nu pot accepta ca in tara mea sa-si faca de cap cine si cum vrea, batandu-si joc de valorile nationale."
Dan Pita
"Rosia Montana este un loc binecuvantat. Ar fi cel mai ingrozitor lucru sa fie distrusa aceasta creatie divina, atat de armonioasa. Cine sunt aceia care doresc o crima in Apuseni? Daca puterea politica actuala unelteste sa distruga Rosia, atu