Este doar una dintre dezvăluirile inedite pe care le înfăţişează publicului istoricul Neagu Djuvara în pelicula „Târgovişte, cetatea misterelor”.Documentarul artistic este realizat după ideea scriitorului târgoviştean Adrian Melicovici. Filmul acreditează şi ideea că Vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti datează de cel puţin 4500 de ani, nu de 614 ani cum arată documetele oficiale.
Scriitorul târgoviştean Adrian Melicovici a adunat apoi în jurul său o echipă de oameni entuziaşti, istorici şi artişti, împreună cu care a pornit filmările pentru „Târgovişte, cetatea misterelor”, cel mai mare proiect de film documentar realizat vreodată în Dâmboviţa. Consultaţiile de specialitate au fost asigurate de istorici de renume: Neagu Djuvara, George Coandă, Gabriela Niţulescu.
Pelicula pleacă de la ideea că Cetatea Târgoviştei datează de peste 4500 de ani şi că domnitorii români erau mult peste regii din Europa, în ceea ce priveşte fastul şi măreţia de la palat.
„Vasile Lupu avea la masă furculiţe de argint până să apară pe mesele lui Ludovic al XIV-lea. Principii noştri erau bărbaţi foarte rafinaţi. Ştiau să se îngrijească. Mai e o treabă, cum că Mircea ar fi fost «un om atât de simplu, după vorbă, după port». Vax. Mircea cel Bătrân era îmbrăcat ca un magnat, foarte bine. Ce simplu, ce după port, nici pomeneală”, spune istoricul Neagu Djuvara.
Târgovişte ar trebui să fie mai tare ca Sighişoara
Despre întâlnirea cu Neagu Djuvara, Adrian Melicovici afirmă că a fost una uluitoare, emoţionantă. „Nu mă aşteptam să fiu primit de marele nostru istoric cu atâta deschidere. Am aflat apoi că, de mult timp, Neagu Djuvara nu a mai acordat un interviu aşa de lung. Mi-a declarat că Târgovişte ar trebui să reprezinte pentru noi, dâmboviţenii, pentru istorie, mai mult decât înseamnă Sighişoara.
La noi sunt izvoarele pure ale trecutului acestei ţări