Venite din paradisul biblic, odata cu culegerea lor simbolica din "pomul Binelui si al Raului", merele poarta in miezul lor suculent si in coaja lor minunat colorata o parte din savoarea Raiului. Acum, cand iarna ne bate la usa, consumul lor este un adevarat tratament medical, ale carui efecte trebuie neaparat cunoscute
Farmacia merelor
In fiecare an, in lume, se culeg nu mai putin de... cincizeci si cinci de miliarde de kilograme de mere, ele fiind cele mai consumate fructe de pe intreaga planeta. Fiecare mar inchide in sine o farmacie. El este nu doar un aliment, ci si un medicament extrem de puternic. Fara acest fruct, locuitorii planetei albastre ar fi mult mai bolnavi. Pentru a fi scrise randurile care urmeaza, a fost trecuta in revista o "biblioteca" intreaga de articole medicale care demonstreaza actiunea terapeutica a merelor. Ce face ca aceste fructe sa fie atat de valoroase in terapie? In primul rand, continutul lor exceptional de vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare si alte substante vindecatoare care au un efect antioxidant extrem de puternic. In plus, merele au o capacitate incredibila de a pastra nealterate aceste principii active pe perioade de timp lungi, ceea ce le face sa fie ajutorul cel mai de pret pentru pastrarea sanatatii pe timpul sezonului rece. Au fost identificate zeci de substante active continute in pulpa si, mai ales, in coaja merelor, care previn mutatiile celulare si aparitia cancerului, care impiedica imbatranirea organismului, care sustin digestia, regleaza nivelul zaharului in sange, stimuleaza imunitatea, previn intoxicarile cu diversele "otravuri" cu care intram zilnic in contact prin aerul poluat, prin apa si alimentele pe care le consumam. Care sunt merele inzestrate cu prisosinta cu aceste substante-minune, vom afla in cele ce urmeaza.
Ce mere sa folosim?
Marul -