Aung San Suu Kyi, lidera Ligii birmane pentru democratie si laureata a Premierului Nobel pentru Pace, aflata in arest la domiciliu din 2003, a fost eliberata in cursul zilei de astazi, conform unor surse oficiale.
Suu Kyi a fost tinuta la izolare timp de 14 ani din ultimii 20.
In urma cu un an de zile, premierul britanic Gordon Brown isi exprima tristetea si "furia" fata de "mascarada de proces a lui Aung San Suu kyi". La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy a calificat verdictul drept "brutal" si "incorect".
Aung San Suu Kyi "nu ar fi trebuit sa fie judecata si nu ar fi trebuit sa fie condamnata", a spus si secretarul de stat american Hillary Clinton.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a calificat drept binevenită eliberarea liderei Ligii birmane pe care a numit-o "un erou şi o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care luptă pentru drepturile omului în lume".
Potrivit AFP, peste 1000 de susţinători ai lui Suu Kyi s-au strâns în faţa casei sale din Yangon, sperând să o vadă pe cea cunoscută sub numele de „The Lady".
„O consider ca o mamă, ca o soră şi ca o bunică, pentru că este fiica liderului independenţei, generalul General Aung San. Are sângele tatălui ei", a declarat Naing Naing Win, în vârstă de 45 de ani.
În ciuda riscurilor la care se supun, opunându-se regimului militar într-o ţară cu peste 2200 de prizonieri politici, mai mulţi susţinători ai lui Suu Kyi poartă tricouri cu poza ei şi care au întipărite cuvintele: „O susţinem pe Aung San Suu Kyi".
Cea mai faimoasă disidentă din Myanmar a fost ţinută în arest la domiciliu din 2003. Sentinţa lui Suu Kyi a fost extinsă, anul trecut, după un incident bizar, când un american a înotat neinvitat în apropierea casei ei, situată pe malul unui lac, ţinând-o departe de scena primelor alegeri din 20 de ani.
Unii se tem că liderul juntei, Than Shwe, va continua să