Preşedintele american Barack Obama a numit-o pe militanta San Suu Kyi "eroina" sa şi a cerit juntei din Myanmar să elibereze toţi deţinuţii politici, relatează CNN, citat de NewsIn.
"SUA aşteaptă cu nerăbdare ziua în care întreg poporul din Myanmar va fi eliberat de teamă şi persecuţii", a spus Obama.
"În urma exemplului puternic al lui Aung San Suu Kyi, ne reafirmăm angajamentul de a rămâne susţinători ai libertăţii şi drepturilor omului pentru poporul din Myanmar şi de a-i trage la răspundere pe cei care continuă să îl oprime", a subliniat el.
Şi premierul britanic, David Cameron, a spus că Suu Kyi este "o sursă de inspiraţie". "Încarcerarea sa a fost o farsă, menită doar să reducă la tăcere vocea poporului din Myanmar", a subliniat el.
Mii de susţinători s-au strâns pentru a da mâna cu activista San Suu Kyi, eliberată sâmbătă din arestul la domiciliu.
"Sunt foarte fericită să vă văd din nou", a spus ea mulţimii. La sediul partidului Liga naţională pentru Democraţie s-au strâns, de asemenea, sute de oameni.
"Ea este simbolul speranţei poporului din Myanmar. Întreaga ţară se va ridica şi o a urma", a spus un expert.
Securitatea a fost sporită în Myanmar, dar nu este clar dacă din cauza eliberării militantei sau a primelor alegeri din această ţară în ultimii 20 de ani.
"Este perfect logic ca regimul să o elibereze, având în vedere că nu mai este o ameninţare electorală pentru el", a explicat un specialist al Amnesty International. Militanta nu poate candida, din cauza unei recente condamnări.
Apeluri pentru eliberarea ei au fost formulate peste tot în lume, chiar preşedintele american cerând acest lucru în cadrul turneului său în Asia.
Myanmar este condus de junta militară din 1962. În 1990, partidul lui Suu Kyi a câştigat alegerile parlamentare, la diferenţă mare, dar junta a respins rezultatul.
De-a lungul