Autoritatile din Myanmar au inlaturat, sambata, baricadele si politistii stationati in fata casei activistei Aung San Suu Kyi, semn ca liderul opozitiei pro-democratice din tara a fost eliberat, dupa un arest la domiciliu de sapte ani.
Castigatoarea Premiului Nobel pentru Pace si-a petrecut 15 din ultimii 21 de ani in inchisoare, informeaza Reuters.
Autoritatile nu au comentat deocamdata eliberarea activistei.
Mii de sustinatori s-au strans in fata locuintei ei, pentru a da mana cu Aung San Suu Kyi. "Sunt foarte fericita sa va vad din nou", a spus ea multimii. La sediul partidului Liga nationala pentru Democratie s-au strans, de asemenea, sute de oameni.
"Ea este simbolul sperantei poporului din Myanmar. Intreaga tara se va ridica si o a urma", a spus un expert.
Securitatea a fost sporita in Myanmar, dar nu este clar daca din cauza eliberarii militantei sau a primelor alegeri din aceasta tara in ultimii 20 de ani.
Aung San Suu Kyi s-a nascut in Rangoon (actualmente Yangon), in iunie 1945, fiica a generalului Aung San, erou al luptei pentru independenta, ucis in 1947. A studiat politica la New Delhi si filozofie, economie si politica la Oxford, in Marea Britanie, unde s-a si casatorit cu Michael Aris, laureat al Premiului Nobel.
Aung San Suu Kyi s-a intors in yangon in 1988 pentru a avea grija de mama sa care era pe moarte, intr-o perioada in care potestele pro-democratice se raspandisera in intreaga tara. A intrat in politica pentru a continua mostenirea tatalui sau si a instituit partidul Liga Nationala pentru Democratie, cerand sfarsitul regimului militar.
Junta militara a condamnat-o la arest la domiciliu in iulie 1989 pentru "pericol la adresa statului". Anul urmator, partidul ei a castigat 392 din 485 de locuri in parlament, insa armata a refuzat sa cedeze puterea. @N