Mişcarea Alianţa pentru o Românie Curată şi-a lansat platforma on-line, într-un demers de limitare a corupţiei construit în jurul ideii că o bună guvernare presupune buni cetăţeni. EVZ este partener media în proiect. Sursa: AGERPRES
Sediul Grupului pentru Dialog Social s-a dovedit neîncăpător, ieri, la lansarea Alianţei pentru o Românie Curată. Iniţiativa, care orbitează în jurul platformei on-line romaniacurata.ro, are ca scop supravegherea modului în care statul gestionează fondurile publice. Pentru ca demersul de transparentizare a guvernării să nu se transforme, din start, într-o sperietoare, Alina Mungiu Pippidi şi Cătălin Tolontan, două dintre figurile publice asociate proiectului, au explicat asistenţei care sunt principiile de bază ale platformei.
Concluzia? Dacă puteţi furniza informaţii despre nereguli în gestionarea banului public sau în funcţionarea instituţiilor statului (şpăgi, licitaţii aranjate, contracte cu dedicaţie pentru clientela politică), aveţi la dispoziţie site-ul romaniacurata.ro.
"Nu trebuie să ne mai temem decât de ceea ce nu facem noi. Ăsta este răul cel mai mare. România Curată este un apel deschis adresat tuturor. Noi vom oferi prin această pagină modalităţi de a supraveghea statul şi proceduri prin care se pot expune anumite comportamente. Această presiune multiplicată la un nivel foarte mare e singurul lucru care poate să creeze un anumit tip de oameni în administraţie. Încercăm să construim o comunitate, iar pariul este responsabilizarea administraţiei", a declarat Alina Mungiu Pippidi.
"Nu suntem fanatici"
"Am obosit să fim conduşi de oameni care ne fac să ne fie ruşine pentru ceea ce credem sau ceea ce suntem. Printre altele, ne fac să părem fanatici şi nu suntem fanatici. În 19 ani de presă am observat că cel puţin jumătate din investigaţiile la care am participat sau pe care