Descoperirea, in apropiere de Iasi, a unei gropi comune in care se banuieste ca s-ar afla ramasitele unor evrei executati de Armata Romana in 1941, a facut inconjurul presei internationale.
Time relateaza pe larg descoperirea de la Vulturesti, subliniind ambivalenta publicului roman fata de problema Holocaustului.
"Regimul comunist, care a fost la putere in Romania intre 1945 si 1989, a dezvoltat o puternica latura nationalista care, potrivit istoricului Holocaustului, Radu Ionaid, a incercat sa dilueze sau sa nege complet responsabilitatea romanilor in omorarea evreilor, dand vina in intregime pe germani. Sistemul educational s-a schimbat prea putin de la caderea comunismului, si multi romani inca mai cred ca rolul tarii in Holocaust a fost minimal", scrie publicatia, intr-un articol intitulat "O groapa comuna reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust".
"Ambivalenta" poporului roman
"Aceasta ambivalenta este reflectata in presa romaneasca, ce a scris despre descoperirea gropii comune. Cele mai importante canale Tv private din tara sunt sceptice, bazandu-si rapoartele pe o declaratie a procurorului de la Iasi, Cornelia Prisacaru, care a spus: In acest moment nu stim daca sunt oseminte militare sau civile. Sau ar putea fi soldati germani sau rusi? Nu putem confirma ca sunt evrei. Insa astfel de comentarii nu au sens pentru anchetatorii care au gasit atat de multe obiecte civile in mormant - sau pentru Vasile Enache, care insa isi mai aminteste cum erau trasi civilii catre locul executiei, banuindu-se ca sunt evrei", incheie publicatia.
Cercetarile si sapaturile de la groapa comuna din padurea de Popricani - Iasi, unde au fost descoperite schelete umane despre care se presupune a fi apartinut unor evrei executati de Armata Romana, au fost sistate luni.
Arheologul si istoricul Adrian Ci