Multă vreme, pe piaţa imobiliară din România, preţurile foarte mari au fost echivalentul calităţii. Cu cât era mai scump cu atât se presupunea că este mai bun şi s-a ajuns astfel la costuri care depăşeau cu mult valoarea reală a locuinţei. Orice avantaj în plus însemna mii şi chiar zeci de mii de euro adăugaţi la preţ şi specula lua proporţii la care nimeni nu s-ar fi gândit. Avântul investitorilor şi al constructorilor a fost însă tăiat rapid de criză.
Aceeaşi cu care întreaga ţară şi implicit sectorul imobiliar se confruntă şi astăzi când un apartament vechi şi fără îmbunătăţiri de vreun fel, dar localizat într-o zonă centrală nu mai costă sute de mii de euro, când apartamentele din cartierele exclusiviste ale Capitalei nu mai sunt atât de căutate, când pentru a numi un apartament „de lux" este nevoie de mai mult decât o simplă afirmaţie. În urmă cu doi ani regulile pe piaţa imobiliară erau făcute de investitori sau de dezvoltatori. Astăzi, tot ei vorbesc de aceiaşi zeci de mii de euro, dar nu îi mai cer, ci îi scad din preţurile locuinţelor pe care cu greu le mai vând. Aşa se face că la ediţia 2010 a târgului Domus Expo, desfăşurat în perioada 5-7 noiembrie, dezvoltatorii imobiliari au oferit discounturi de până la 15.000 de euro.
SUPRAFEŢE MARI, PREŢURI MAI MICI
Potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro, în momentul de faţă, preţurile locuinţelor se situează la nivelul minim al utimilor doi ani şi jumătate. Cele mai căutate sunt apartamentele noi cu două camere, urmate de cele cu o singură cameră şI abia apoi de cele cu trei camere. Urmează apoi apartamentele din blocurile vechi cu una, două şi trei camere.
Pentru cumpărători suprafaţa apartamentelor a devenit criteriul principal de selecţie. Se caută spaţii generoase, indiferent de numărul camerelor, iar ofertele sunt concepute astfel încât să se scoată în e