Intr-un interviu acordat joi, 4 noiembrie a.c., postului tv B1, presedintele Traian Basescu sublinia ca urmatoarele 35-40 de zile sunt esentiale pentru Romania.
Adoptarea noilor legi ale salarizarii unice si pensiilor, precum si schimbarea structurii bugetului de stat incepand cu anul viitor, ar amorsa relansarea economica, varful crizei fiind depasit. In context, ultima transa a imprumutului FMI s-ar duce la rezervele BNR si nu ar mai fi destinata consumului, fondului de salarii si pensii. Tergiversarea sau respingerea in Parlament a finalizarii celor trei obiective ar impinge insa tara spre dezastru, ducand la cresterea in cascada a indatorarii, la prabusirea productiei si la cresterea inflatiei, reflectate - pana la urma - tot in continutul, si asa precar, al calitatii vietii romanilor. Presedintele a cerut, asadar, o minima concertare responsabila a reprezentantilor parlamentari ai clasei politice, sugerand ca infruntarile ideologice si programatice ar putea fi reluate ulterior. Intr-un moment de cumpana (criza economica mondiala) tara are nevoie de solidarizarea - momentana, desigur - a clasei politice, de asumarea de catre aceasta a unor decizii comune, cerute de altfel si de organizatiile internationale din care Romania face parte, in special de UE.
Apelul presedintelui pare facut mai degraba pentru Istorie. Tot d-l Basescu a aratat ca, dincolo de noua motiune de cenzura sustinuta de Opozitie, PNL-ul, dirijat de Crin Antonescu, a pus la cale si un plan de suspendare a presedintelui, pregatit printr-o intensa mediatizare a unui dosar de coruptie cu implicatii in tabara PDL-ului la Antene si Realitatea TV. Crin Antonescu a devenit favoritul mogulilor care, amenintati cu dezvaluirea afacerilor veroase prin care si-au "zidit" imensele averi, au nevoie de un nou varf de lance pentru a schimba ordinea constitutionala a tarii si pentru a anula rezult