Sucevenii îşi cumpără strictul necesar, din lipsă de bani, şi nu şi-au mai umplut cămările cu provizii ca în anii trecuţi.
Gospodinele merg dintr-o piaţă în alta pentru a căuta preţurile cele mai mici la cartofi, ceapă, morcovi, castraveţi sau mere. Ele spun că, faţă de anul trecut, preţurile s-au dublat.
„Kilogramul de usturoi era pe piaţă între 7 şi 8 lei anul trecut, acum costă 18 lei. Este enorm. Cartofii costau între 70 bani şi un leu pe kilogram, iar acum ăştia îl vând cu 1,5 lei şi 2 lei pe kilogram“, ne-a declarat Elena Vizitiu pensionar. Acelaşi lucru îl susţine şi Cornelia Rusu. „Anul trecut dădeam pe castraveţi între 2 şi 3 lei pe kilogram, iar acum costă între 5 şi 6 lei pe kilogram“, a spus femeia.
„Intermediarii practică comisioane neruşinate“
Dacă un kilogram de fasole pe piaţă ajungea anul trecut între 4 şi 5 lei, acum costă între 8 şi 12 lei pe kilogram, la ţărani. De asemenea, kilogramul de făină de porumb costa 1 leu în 2009, iar în toamna aceasta puţini pieţari vând sub 2 lei.
Sucevenii consideră că preţurile la unele produse sunt umflate artificial pentru că nu toţi cei care vând în piaţă sunt producători reali, ci intermediari.
Aceştia din urmă iau marfă ieftină de la ţărani, iar pe piaţă practică comisioane şi de 100%. „Am cumpărat anul trecut varză cu 70 de bani pe kilogram, iar acum am dat 1,5 lei. Aşa se întâmplă când la piaţă majoritatea celor care vând sunt intermediari şi trebuie să facă profit, practicând comisioane neruşinate“, a spus Viorica Ciobanu, croitoreasă.
„Merge foarte slab“
Producătorii din piaţă susţin că au fost nevoiţi să ridice preţurile la legume deoarece anul acesta nu a ieşit o producţie prea bună, din cauza inundaţiilor. Scumpirea mărfii i-a lăsat, însă, fără clienţi. „Nu prea avem vânzare. Merge foarte slab. Cred că am să stau cu marf