Tânărul lucrează ca voluntar la unul dintre cele mai vechi cinematografe din oraş. Pasionat de scurtmetraje, el visează la o carieră în domeniu. Orădeanul în vârstă de 23 de ani a lucrat la o firmă de telefonie mobilă, dar şi-a găsit înclinaţia în domeniul cinematografic.
PROFIL
NĂSCUT. 25 martie 1987, Oradea
STUDII. Facultatea de litere (Universitatea Partium), Masterat în Cultură şi Civilizaţie Europeană (Universitatea Oradea)
FAMILIE. Necăsătorit
După ce a renunţat la fostul job, Karoly a simţit nevoia să facă muncă de voluntariat la unul dintre cele mai vechi cinematografe din Oradea, „Libertatea”. „Am terminat studiile în domeniul comunicaţiilor, astfel că se aseamănă foarte mult cu ceea ce fac aici. Practic, noi aducem la Oradea filme documentare şi artistice realizate la noi în ţară sau peste hotare”, a explicat Karoly.
Peliculele de care se ocupă voluntarul sunt unice în Oradea şi se adresează unui categorii mai restrânse de pasionaţi. „Subiectele din filmele pe care noi le promovăm sunt reale şi inspirate din viaţa oamenilor cu dizabilităţi, fie ele de mişcare sau psihice”, a spus voluntarul. După cum şi-a dat seama, orădenii nu prea sunt interesaţi de filmele documentare, poate şi din cauza că, până nu demult, nu exista un loc în care să le poată urmări, decât în casele lor. Karoly are grijă ca cele mai bune şi mai noi pelicule, ale regizorilor europeni, premiate la Cannes sau în Belgia, să ruleze pe ecranul de la cinema „Libertatea”. „Practic, eu ma ocup de furnizarea filmelor. Le aduc de la Cluj şi păstrez legătura cu cei de acolo”, a precizat Karoly. În România există prea puţine cinematografe care difuzează filme documentare artistice, în afară de cel din Oradea.
Interesul pentru acest gen de peliculele este scăzut şi din cauza bugetului redus pe care îl primesc pentru filmarea şi conceperea lui, astfe